Hoeilaart Koedalwandeling (RCOZ) 6.85 km

Algemeen

Thema: Groene wandeling in en rond de gemeente Hoeilaart : Tijdsduur +/- een uur en driekwartier.
Start en aankomst: A. Biesmanslaan (parking bij de Delhaize) vlakbij het gemeenteplein in Hoeilaart
Parking A.Biesmanslaan (bij de Delhaize)

Link naar RouteYou website:
Koedalwandeling Hoeilaart (RCOZ) 6.85 km

Bijkomende info

Het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan van Hoeilaart gaat uit van een dubbele ecologische infrastructuur. Enerzijds is dit het behoud en versterken van een groene rand rond de gemeente en anderzijds het aanleggen van groene vingers vanuit deze groene rand naar het centrum in de Ijsevallei.

De wandeling vertrekt in het centrum van Hoeilaart (parking aan de A.Biesmanslaan) en brengt ons vanuit het Ijsedal naar het oostelijk deel van deze groene rand tussen Hoeilaart en Overijse (Smeiberg en kasteelbos Clairbos in Overijse) naar het noordelijk deel (Welriekende/ter Blok). Het oostelijk deel langs de Koedaalstraat is een mooie open ruimte die loopt vanaf het Zoniënwoud tussen de twee gemeenten naar het plateau van Maleizen.

Langs de Koedalstraat (grondgebied gemeente Overijse en niet te verwarren met de Koedaalstraat) treffen we ook nog veel open ruimten aan o.a. aangekocht door of de Vlaamse Landmaatschappij, Natuurpunt of de gemeente zelf met de bedoeling een groene buffer te behouden tussen het Zoniënwoud en de gemeenten Overijse en het noorden van de gemeente Hoeilaart.

We wandelen hier langs één van de groene vingers vanuit het Zoniënwoud en het Koedalbos (langs de wijk Barbizon) richting de watertoren/kerkhof in Hoeilaart. Bij het terugkeren via de J.Lindstraat loopt nog een groene vinger achter de straat (Slieckensveld). De gemeente van Hoeilaart wil op verschillende plaatsen groene vingers creëren (die dikwijls vandaag binnengebieden zijn en vroeger serregebieden waren).

Bij het terugkeren via de J.Lindstraat komen we in het mooie Bemdekensveld (een deel van de groene vinger Watertoren/kerkhof) waar een halve eeuw geleden nog vele druivenkassen stonden maar nu een groene oase.

Ten slotte wandelen we verder naar het centrum via het gemeenteplein richting parking. In het nabijgelegen Nerocafé kunnen we iets drinken of eten na onze wandeling.